REFLEXIÓ I ACCIÓ
17.2.07
Hi ha qui opinarà que, movent-nos entre col·legues, ho teníem fàcil per ser notícia. Però el cert és que estem copsant un interès real pel nostre modest esforç en favor de la dignificació d’una professió sovint tant maltractada.

De fet, en alguns dels encontres que hem mantingut amb diversos mitjans de la comarca i també de fora no només s’ha parlat de les motivacions que han dut a la creació de l’associació i de tot allò que l’envolta, sinó que també han aflorat els grans problemes de fons que afecten al col·lectiu periodístic.

Algunes de les qüestions que haurien de començar a canviar. No creieu?

És per aquest motiu que la primera acció formal d’aquesta criatura acabada de néixer ha estat la tramesa als mitjans d’un article d’opinió. Una targeta de presentació, una mena de declaració d’intencions que ens situa al mapa comunicatiu de la comarca –i també de fora-, alhora que avança quines seran les nostres prioritats i les nostres línies d’actuació.

Diverses capçaleres ja han tingut l’amabilitat de publicar-lo, mentre que d’altres ho faran en breu.

Si no l’heu pogut llegir ja als papers, aquí us el reproduïm...



COMUNICATS PER AVANÇAR


Les converses privades "a peu de trinxera" (en el nostre cas, a peu de redacció, de roda de premsa o de succés), i les posteriors reflexions col·lectives, anaven posant d'evidència la necessitat que els professionals de la informació del Vallès Oriental disposessin d'un espai de reflexió i d'acció comuna. Una primera trobada oberta a tot l'ofici, i la posterior tasca d'una comissió "ad hoc", anaven preparant el terreny per la creació de l'Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO), oficialment constituïda en el decurs d'una assemblea celebrada a Granollers el propassat dia 12 de febrer.

Vivim, en l'aspecte de la comunicació, temps apassionants. La imparable irrupció de les noves tecnologies dibuixa un paisatge ple de possibilitats: certament, hom no havien disposat mai de tanta informació, ni tan variada pel que fa als formats amb els que aquesta es presenta, ni amb tanta diversitat de punts de vista. Els professionals de la comunicació, doncs, som dipositaris d'una gran responsabilitat, ja que som qui dóna compte dels fets més immediats. Una tasca que assumim ben de gust per què és la nostra vocació i ofici, per bé que diverses circumstàncies externes ens posen pals a les rodes que, a la llarga, afecten la qualitat del nostre treball i la credibilitat de les informacions publicades.

L'intrusisme professional, així com les pressions de diversos centres de poder polític o econòmic, posen constantment en qüestió els principis ètics als que cap de nosaltres (periodistes, informadors gràfics, locutors i altres professionals que treballem en o per a mitjans escrits, ràdio, televisió o nous formats) no pot renunciar. La nostra independència de criteri (tan necessària perquè l'informador pugui acostar-se als ideals d’objectivitat i imparcialitat) és, sovint, qüestionada o agredida, ja sigui amb maneres subtils o explícites.

Quan als estatuts de l'APC-VO ens proposem, en l'articulat referent a les finalitats de l'associació, "vetllar per la dignitat professional" dels comunicadors que representem, clamem -en primer terme- per la dignitat de la informació que els ciutadans tenen el dret de rebre. Els informadors no podem renunciar a formar part d'aquesta mateixa ciutadania. Ens afecten els mateixos problemes en els nostre llocs de treball, essent, com som, una de les professions que encapçala el rànquing en les estadístiques de l'atur i precarietat laboral. Amb inseguretat o por, no existeix informació lliure.

En l'acció associativa que ara emprenem, les accions en el terreny ètic van necessàriament lligades al treball sistemàtic per afavorir les condicions dels professionals de la comunicació del Vallès Oriental: de les seves condicions socials i laborals, certament, però incidint també en el seu futur professional, posant un especial èmfasi en la formació continuada, tan necessària en l'actual panorama comunicatiu. D'aquesta manera, l'APC-VO ha establert relació amb el Sindicat de Periodistes de Catalunya, com espera establir-ne també amb tota mena d'entitats públiques i privades del nostre àmbit per contribuir conjuntament a la millora de la professió i de la comunicació a la nostra societat.


Ramon Renedo Yangüas.
President de l’APC-VO.
posted by apcovo at 17.2.07 | Permalink |


0 Comments: