ESPAI OBERT
19.2.07
El que desitgem és que aquest bloc no només sigui un mitjà de difusió de les activitats de l’Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO), sinó també un altaveu a través del qual difondre les accions i el pensament de persones i organitzacions afins.

Fins al moment –confiem que no gaire llunyà- en que l’APC-VO organitzi el seus propis cursos, conferències i altres iniciatives, estrenem una secció que dedicarem periòdicament a l’oferta formativa. Des d’aquí difondrem cursos que en matèria de comunicació ofereixen entitats externes.
També inclourem enllaços amb universitats catalanes i centres que disposen d’oferta de tercer cicle.

Per començar hem inclòs alguns cursos del Centre Tecnològic i Universitari de Granollers (que per temes de reciclatge poden anar prou bé i, a més, queden prop de casa) i del Centre Internacional de Premsa de Barcelona.

De la mateixa manera, també us encoratgem a que el bloc esdevingui un espai de pensament obert, fonamentalment a través de les vostres impressions i comentaris. Esperem, doncs, les vostres aportacions!



OFERTA FORMATIVA


CURSOS A GRANOLLERS

6, 7 i 8 de març
Comunicació eficaç mitjançant Internet
Més informació: http://www.ctug.cat/

12 i 19 de març
Gestió eficient dels continguts del web de l’empresa
Més informació: http://www.ctug.cat/

13 i 15 de març
Tractament de la informació per a Internet de forma eficaç: imatges, PDF, documentació...
Més informació: www.ctug.cat


A BARCELONA

29 de març
Comunicació política, direcció de campanya i imatge pública dels candidats
Més informació: http://www.periodistes.org

13 abril
Creació de podcasts
Més informació: http://www.periodistes.org

20 abril
Com es dissenya un pla de comunicació
Més informació: http://www.periodistes.org


MÀSTERS I POSTGRAUS
(consultar l’oferta als següents webs)

Universitat Autònoma de Barcelona - Facultat de Ciències de la Comunicació
Universitat Pompeu Fabra
Universitat Ramon Llull
Universitat Internacional de Catalunya
Universitat Oberta de Catalunya
Universitat de Vic
Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia - UPC
Kvlar Fotoperiodistes
Escola de Mitjans Audiovisuals
posted by apcovo at 19.2.07 | Permalink | 0 comments
REFLEXIÓ I ACCIÓ
17.2.07
Hi ha qui opinarà que, movent-nos entre col·legues, ho teníem fàcil per ser notícia. Però el cert és que estem copsant un interès real pel nostre modest esforç en favor de la dignificació d’una professió sovint tant maltractada.

De fet, en alguns dels encontres que hem mantingut amb diversos mitjans de la comarca i també de fora no només s’ha parlat de les motivacions que han dut a la creació de l’associació i de tot allò que l’envolta, sinó que també han aflorat els grans problemes de fons que afecten al col·lectiu periodístic.

Algunes de les qüestions que haurien de començar a canviar. No creieu?

És per aquest motiu que la primera acció formal d’aquesta criatura acabada de néixer ha estat la tramesa als mitjans d’un article d’opinió. Una targeta de presentació, una mena de declaració d’intencions que ens situa al mapa comunicatiu de la comarca –i també de fora-, alhora que avança quines seran les nostres prioritats i les nostres línies d’actuació.

Diverses capçaleres ja han tingut l’amabilitat de publicar-lo, mentre que d’altres ho faran en breu.

Si no l’heu pogut llegir ja als papers, aquí us el reproduïm...



COMUNICATS PER AVANÇAR


Les converses privades "a peu de trinxera" (en el nostre cas, a peu de redacció, de roda de premsa o de succés), i les posteriors reflexions col·lectives, anaven posant d'evidència la necessitat que els professionals de la informació del Vallès Oriental disposessin d'un espai de reflexió i d'acció comuna. Una primera trobada oberta a tot l'ofici, i la posterior tasca d'una comissió "ad hoc", anaven preparant el terreny per la creació de l'Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO), oficialment constituïda en el decurs d'una assemblea celebrada a Granollers el propassat dia 12 de febrer.

Vivim, en l'aspecte de la comunicació, temps apassionants. La imparable irrupció de les noves tecnologies dibuixa un paisatge ple de possibilitats: certament, hom no havien disposat mai de tanta informació, ni tan variada pel que fa als formats amb els que aquesta es presenta, ni amb tanta diversitat de punts de vista. Els professionals de la comunicació, doncs, som dipositaris d'una gran responsabilitat, ja que som qui dóna compte dels fets més immediats. Una tasca que assumim ben de gust per què és la nostra vocació i ofici, per bé que diverses circumstàncies externes ens posen pals a les rodes que, a la llarga, afecten la qualitat del nostre treball i la credibilitat de les informacions publicades.

L'intrusisme professional, així com les pressions de diversos centres de poder polític o econòmic, posen constantment en qüestió els principis ètics als que cap de nosaltres (periodistes, informadors gràfics, locutors i altres professionals que treballem en o per a mitjans escrits, ràdio, televisió o nous formats) no pot renunciar. La nostra independència de criteri (tan necessària perquè l'informador pugui acostar-se als ideals d’objectivitat i imparcialitat) és, sovint, qüestionada o agredida, ja sigui amb maneres subtils o explícites.

Quan als estatuts de l'APC-VO ens proposem, en l'articulat referent a les finalitats de l'associació, "vetllar per la dignitat professional" dels comunicadors que representem, clamem -en primer terme- per la dignitat de la informació que els ciutadans tenen el dret de rebre. Els informadors no podem renunciar a formar part d'aquesta mateixa ciutadania. Ens afecten els mateixos problemes en els nostre llocs de treball, essent, com som, una de les professions que encapçala el rànquing en les estadístiques de l'atur i precarietat laboral. Amb inseguretat o por, no existeix informació lliure.

En l'acció associativa que ara emprenem, les accions en el terreny ètic van necessàriament lligades al treball sistemàtic per afavorir les condicions dels professionals de la comunicació del Vallès Oriental: de les seves condicions socials i laborals, certament, però incidint també en el seu futur professional, posant un especial èmfasi en la formació continuada, tan necessària en l'actual panorama comunicatiu. D'aquesta manera, l'APC-VO ha establert relació amb el Sindicat de Periodistes de Catalunya, com espera establir-ne també amb tota mena d'entitats públiques i privades del nostre àmbit per contribuir conjuntament a la millora de la professió i de la comunicació a la nostra societat.


Ramon Renedo Yangüas.
President de l’APC-VO.
posted by apcovo at 17.2.07 | Permalink | 0 comments
CAÇADORS CAÇATS
La constitució de l'Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO) ha tingut un notable impacte mediàtic, i no només pel que fa als mitjans de la nostra comarca.

Bé a tall estrictament informatiu o bé a través de les seccions d’opinió, diversos mitjans s’han fet ressò de la iniciativa, amb major o menor amplitud, amb major o menor entusiasme.

És el cas de l’Agència Catalana de Notícies (amb el ventall que això significa), Revista del Vallès, El 9 Nou, Línia Vallès, Contrapunt, Granollers TV o Ràdio 7 Vallès.

Com veieu, hem passat a l'altra banda del mirall i ens hem convertit en fet noticiable. Som caçadors caçats...

Diferents membres de l’associació també han estat convidats a participar en espais informatius de Ràdio Sabadell, Ràdio Barberà (20 minutets d’entrevista en directe amb Lluís Ricart) o Ràdio Mollet.

I a la recàmera també hi ha previstos propers encontres amb Capçalera, la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i també amb la seva Comissió de Precarietat.

Total, que estem tant inflats que meditem seriosament la possibilitat de crear una secció de trofeus al bloc.

A tall d’exemple, us reproduïm el text de la informació subministrada per l’ACN.



Periodistes del Vallès Oriental constitueixen la primera associació per vetllar per la dignitat professional.

Granollers.- Una vintena de Periodistes del Vallès Oriental han constituït oficialment, aquest dilluns a la nit, la primera Associació de Professionals de la Comunicació (APC-VO) per vetllar per la dignitat professional, oferir formació continuada i conferències d'interès generalitzat als seus associats i als ciutadans del Vallès Oriental. La primera junta directiva de la nova associació s'ha constituït en assemblea per unanimitat de tots els assistents aquest dilluns pels volts de les nou del vespre al centre social el Gra de Granollers.

La primera junta directiva de l'APC-VO està encapçalada per el president, Ramón Renedo, la vicepresidenta Montse Redondo, el secretari Donat Putx, el tresorer Oriol Mondéjar i els vocals de l'associació representats per els periodistes, Carles Riobó, Isabel Pérez i Carolina Blasco.

L'APC-VO compta inicialment amb una vintena de periodistes associats i en un futur preveu poder aglutinar la gran majoria de periodistes, més de mig centenar, que resideixen o treballen al Vallès Oriental. La funció de la Junta Directiva és gestionar l'APC-VO. En el seu càrrec recauen tasques com convocar assemblees, revisar l'activitat de les comissions de treball, controlar les finances i informar a tots els associats sobre les activitats de l'associació.

L'Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO) neix amb l'objectiu de vetllar per la dignitat professional dels associats, per tal d'afavorir millores en les condicions socials, laborals i professionals, incloent-hi la formació professional continuada, entre d'altres iniciatives.

A més, l'APC-VO té la intenció de convertir-se en un pilar d'opinió independent respecte els mitjans de comunicació o les institucions que representen respecte temes cabdals d'actualitat comarcal, com nacional o internacional.L'APC-VO inicialment ha establert relacions amb el Sindicat de Periodistes de Catalunya per disposar d'un punt de contacte amb una organització sindical potent per tal d'aconseguir els objectius marcats en els estatuts en matèria d'assessorament laboral i formació.

Poden ser membres de l'APC-VO tots els professionals de la comunicació residents o que treballin al Vallès Oriental, tant professionals en plantilla d'empresa, corresponsals, els anomenats freelance, col·laboradors, autònoms, aturats o jubilats, que exerceixin la seva activitat tant a la premsa diària com no diària, ràdio pública o privada, televisió pública o provada, agències informatives públiques o privades, gabinets de premsa públics o privats, productores audiovisuals, nous formats comunicatius, professionals gràfics i correctors lingüístics o d'estil.

A banda de la junta directiva, l'APC-VO ha estructurat diverses comissions de treball, que s'encarregaran de la gestió directa de les activitats que es duran a terme des de l'entitat, com ara la formació, les conferències, l'assessorament laboral, la borsa de treball, les finances i les relacions externes.

posted by apcovo at 17.2.07 | Permalink | 0 comments
COMENCEM A CAMINAR...
L'Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO) es va constituir finalment el dilluns 12 de febrer, en el marc d’una assemblea celebrada al GRA de Granollers.

A la trobada es van tractar les qüestions que us detallem tot seguit:

. Aprovació dels estatuts, amb una única esmena. A l'apartat dels col•lectius
de professionals de la comunicació que formen part de l'associació es va afegir
el terme "fotoperiodistes".

. Aprovació de la junta, amb els nomenaments següents:

. President: Ramon Renedo
. Vicepresidenta: Montse Redondo
. Secretari: Donat Putx
. Tresorer: Oriol Mondéjar
. Vocal: Isabel Pérez
. Vocal: Carolina Blasco
. Vocal: Carles Riobó

. Creació de tres comissions de treball que, ara per ara, seran assumides per membres de la junta:

. Formació i conferències (Isabel Pérez)
. Relacions externes (Carles Riobó)
. Assessorament laboral i borsa de treball (Montse Redondo)

Els assistents a la reunió es van afegir a les diferents comissions proposades. En els propers dies la junta es posarà en contacte amb ells per tal de començar a posar fil a l’agulla.

. El flamant tresorer, Oriol Mondéjar, va exposar els càlculs que s'han fet fins ara per subvencionar l'associació. Es va proposar que les quotes a pagar fossin de 20 euros trimestrals. Aquest punt es va aprovar.

Cal advertir, però, que aquests números s'han fet abans de constituir l’associació. Això significa que, en funció del nombre i el tipus d’activitats que es realitzin, les quotes podrien variar.

A banda, encara s'ha d'acabar de definir quantes persones s'afiliaran al Sindicat de Periodistes de Catalunya. Un vegada tinguem el nombre, decidirem si les quotes del sindicat es paguen individualment o bé a través del fons de l'associació.

És clar que la intenció és que aquestes afiliacions tenen com a objectiu
que TOTHOM a l'APC-VO tingui dret a l'assessorament laboral.

A més, recordar que també s'establiran vincles amb el sindicat per temes de
formació i conferències.

Ara el següent pas és fer tots els tràmits per tal de formalitzar l'associació amb tots els ets i uts. La junta es tornarà a reunir en breu per posar en comú els eixos que guiaran les diferents comissions. Quan ho tinguem tot definit ens posarem en contacte amb vosaltres.

Com veieu, això va de debò. Us demanem que tots aquells que estigueu interessats a formar part de l'APC-VO ens envieu un correu amb les vostres dades (apcovo@gmail.com). També convindria que especifiquéssiu si esteu interessats a formar part d'alguna comissió de treball.

Us recordem que també podeu continuar deixant els vostres comentaris, queixes, suggeriments, crítiques i suborns a través d’aquest bloc, on anireu trobant informació actualitzada sobre aquesta aventura col•lectiva.

Ja ho sabeu: quants més serem, més riurem!
posted by apcovo at 17.2.07 | Permalink | 0 comments
CONVOCATÒRIA DE L'ASSEMBLEA DE CONSTITUCIÓ
3.2.07
El dilluns 12 de febrer, a les vuit del vespre i al GRA (c. de Corró, núm. 49 de Granollers), se celebrarà l'assemblea de constitució de l'Associació de Professionals de la Comunicació del Vallès Oriental (APC-VO)

L'ordre del dia serà el següent:

1.- Aprovar la proposta d’estatuts.
2. - Escollir la junta directiva, formada per president, vicepresident, secretari, tresorer i tres vocals.
3.- Decidir les persones que s’afiliaran al Sindicat de Periodistes de Catalunya.
4.- Crear les comissions de treball, a partir de la següent proposta: Formació, Conferències, Assessorament laboral, Relacions Externes, Finances i Borsa de treball.

Per tal que a la propera assemblea ja porteu els deures fets us remetem a la proposta d'estatuts publicada més avall. A més, us facilitem les tarifes del Sindicat de Periodistes de Catalunya:

A- 3 euros/mes aturats, estudiants i jubilats
B- 7 euros/mes per sous fins a 600 euros/mes
C- 10 euros/mes per sous fins a 1.200 euros/mes
D- 13 euros/mes per sous fins a 1.800 euros/mes
E- 16 euros/mes per sous superiors a 1.800 euros/mes

Esperem la vostra assistència en la propera assemblea, ja que s'hauran d'aprovar punts importants que seran essencials per establir les bases a l'associació!
posted by apcovo at 3.2.07 | Permalink | 2 comments